Редовно, качествено и умерено. В тези три думи е скрита тайната на правилното хранене. Най-голямата загадка, обаче, се съдържа в прилагателното „умерено“. Това е така, защото „умерено“ хранене има различно значение за всеки човек – интерепретациите върху тази дума могат да са толкова, колкото е и населението на Земята. Как да знаем колко е достатъчно? Тук на помощ идва размерът на порциите.
Знаейки какъв е препоръчителният размер на порциите, ще можем по-лесно да развием усет колко храна да слагаме в чинията си или колко от сервираната ни храна да изяждаме.
Контрол върху порциите
Контролът върху порциите се изразява в разбирането на енергийното съдържание на всяка храна и точно на какво се равнява определена порция от нея. В ежедневието ни, тази информация ни помага да сме сигурни, че приемаме правилните храни в точните количества и по този начин да се храним здравословно и да поддържаме идеалното за нас тегло.
Как изглежда перфектната чиния
Здравословната чиния, като събирателно понятие за препоръчително балансирано меню, би изглеждала по следния начин - по-голямата част от нея е заета от плодове и зеленчуци, а останалата е съставена от равни количества въглехидрати и белтъчини. Ще вечеряте спагети болонезе? Това означава, че каймата и пастата ще представляват половината от вашето ястие, а останалата част трябва да бъде съставена от зеленчуци или плодове. Нуждаем се от калории, за да живеем, но прекаляването с тях може да доведе до трупане на мазнини. Разбирането и умението да контролираме порциите си, ще ни помогне да поддържаме здравословни килограми и да сме заредени с енергия и настроение.
НЕ на огромните порции
Повечето от нас са научени да изяждат всичко в чинията си, независимо дали сме гладни или не. Някои родители и сега продължават да възпитават децата си в този стил, без да осъзнават, че размерът на стандартните порции се е увеличил в пъти през последните 20 години. Интересно проучване, проведено от Световната фондация за изследване на рака, показва, че стандартните хамбургери сега са с 112 % по-големи от тези през 1982 г., а порциите макарони са се увеличили с 480 %, а бисквитките с парченца шоколад със 700 %.
Склонни сме да мислим, че по-голямата порция е бонус за нас, но да получим повече за парите си в този случай не е добре за талията и здравето ни. Допълнителните калории и мазнини, които обикновено получаваме с тези храни "на сметка" могат само да ни навредят.
Ако считате, че порциите ви са прекалено големи - лесно е да ги намалите. Изяждайки винаги всичко, което е в чиниите ни е основната причина да преяждаме.
"Претегляйте" порциите си
Измерването на порциите може да ви се струва неудобно и дори неуместно в началото, но много бързо ще се научите да определяте как изглежда правилната порция от всяка храна. Това умение ще ви е полезно всеки един ден.
Редовното и умерено хранене е ключът към поддържане на идеалните за вас килограми. Ако прескачате хранене (примерно обяд) ще се чувствате много гладни когато дойде време за следобедна закуска и тогава е много по-вероятно да прекалите с храната. Останали са ви остатъци от дадено ястие? Контролирането на порциите идва на помощ и при такива ситуации. Използването на по-малки съдове за съхраненеие на храната ще ви помогне да прибирате в хладилника точните "порции" от дадена храна и да избегнете опасността от преяждане.
Перфектната ПрОпоРЦИЯ
Определянето на точната порция от различните видове храни, които консумираме на ежедневна база, е объркващо и нелесно занимание. За да ви улесним ви предлагаме таблица с основните храни и препоръчителното от тях количество за една порция. Броят на порциите от всяка храна, които е препоръчиотелно да приемате ежедневно, зависи от здравословното ви състояни, възрастта, физическата активност и др. Ако ви е трудно да определите количествата, които са най-подходящи за вас - можете да поръчате индивидуален хранителен режим, който ще ви помогне да се научите да се храните умерено.
Вид храна
|
Препоръчителна порция.
|
|
Вид храна
|
Препоръчителна порция.
|
|
ПЛОДОВЕ
|
|
БЕЛТЪЧИНИ
|
|
Ябълка
|
Топка за тенис
|
|
Червено месо
|
Тесте карти
|
|
Банан
|
От върха на палеца до върха на показалеца
|
|
Птиче месо
|
Тесте карти
|
|
Портокал
|
Топка за тенис
|
|
Риба
|
Тесте и половина карти
|
|
Мандарина
|
2 парченца
|
|
Ядки
|
Събират се в затворена шепа
|
|
Киви
|
2 парченца
|
|
Бобови храни
|
3 супени лъжици
|
|
Грозде
|
Една шепа
|
|
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
|
|
Ягоди
|
Една шепа
|
|
Паста, ориз, овесени ядки
|
Топка за голф
|
|
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
|
|
Хляб
|
1 филия
|
|
Сирене
|
Кибритена кутийка
|
|
|
|
Прясно мляко
|
1 малка чаша
|
|
ЗЕЛЕНЧУЦИ
|
|
Сладолед
|
1 топка
|
|
Листни салатки
|
Топка за тенис
|
|
Извара
|
Половин чаша
|
|
Сурови/сготвени зеленчуци
|
Топка за тенис
|
Плодове: 1 порция е около 80 г.
Зеленчуци: 1 порция е около 80 г. Повечето зеленчуци спадат към т.нар. "свободни храни" - можете да ядете колкото искате, без това да повлияе върху вашата диета. Таблицата по-горе показва какъв е обемът на една порция зеленчуци, но е важно да знаете, че половината от чинията ви трябва да е пълна с тях.
Белтъчини: Порцията на различните видове белтъчини варира спрямо техния състав.
Млечни продукти: Порцията варира спрямо отделните продукти. Опитвайте да избирате нискомаслени продукти.
Мазнини: Една порция е около 1 чаена лъжичка, но отново зависи от конкретния вид мазнина. Опитвайте се да ограничавате порцията масло до 1 чаена лъжичка.
Независимо дали сте на диета, искате да повишите мускулната си маса или да се храните здравословно - контролът на порциите е от първостепенна важност. Разбирането и прилагането му ще допринесе съществено за подобряване на вашето здравословно състояние. Хранейки се с точните количества от правилните храни ще можете да поддържате перфектното за вас тегло, да сте заредени с енергия и да сте сигурни, че приемате всички необходими за организма ви хранителни елементи.