Точните ПрОпоРЦИИ

Редовно, качествено и умерено. В тези три думи е скрита тайната на правилното хранене. Най-голямата загадка, обаче, се съдържа в прилагателното „умерено“. Това е така, защото „умерено“ хранене има различно значение за всеки човек – интерепретациите върху тази дума могат да са толкова, колкото е и населението на Земята. Как да знаем колко е достатъчно? Тук на помощ идва размерът на порциите.

Знаейки какъв е препоръчителният размер на порциите, ще можем по-лесно да развием усет колко храна да слагаме в чинията си или колко от сервираната ни храна да изяждаме.

 

Контрол върху порциите

 

Контролът върху порциите се изразява в разбирането на енергийното съдържание на всяка храна и точно на какво се равнява определена порция от нея. В ежедневието ни, тази информация ни помага да сме сигурни, че приемаме правилните храни в точните количества и по този начин да се храним здравословно и да поддържаме идеалното за нас тегло.

 

Как изглежда перфектната чиния

 

Здравословната чиния, като събирателно понятие за препоръчително балансирано меню, би изглеждала по следния начин - по-голямата част от нея е заета от плодове и зеленчуци, а останалата  е съставена от равни количества въглехидрати и белтъчини. Ще вечеряте спагети болонезе?  Това означава, че каймата и пастата ще представляват половината от вашето ястие, а останалата част трябва да бъде съставена от зеленчуци или плодове. Нуждаем се от калории, за да живеем, но прекаляването с тях може да доведе до трупане на мазнини.  Разбирането и умението да контролираме порциите си, ще ни помогне да поддържаме здравословни килограми и да сме заредени с  енергия и настроение.

 

НЕ на огромните порции

 

Повечето от нас са научени да изяждат всичко в чинията си, независимо дали сме гладни или не. Някои родители и сега продължават да възпитават децата си в този стил, без да осъзнават, че размерът на стандартните порции се е увеличил в пъти през последните 20 години.  Интересно проучване, проведено от Световната фондация за изследване на рака, показва, че стандартните хамбургери сега са с 112 % по-големи от тези през 1982 г., а порциите макарони са се увеличили с 480 %, а бисквитките с парченца шоколад със 700 %.

Склонни сме да мислим, че по-голямата порция е бонус за нас, но да получим повече за парите си в този случай не е добре за талията и здравето ни. Допълнителните калории и мазнини, които обикновено получаваме с тези храни "на сметка" могат само да ни навредят.

Ако считате, че порциите ви са прекалено големи - лесно е да ги намалите. Изяждайки винаги всичко, което е в чиниите ни е основната причина да преяждаме.

 

"Претегляйте" порциите си

 

Измерването на порциите може да ви се струва неудобно и дори неуместно в началото, но много бързо ще се научите да определяте как изглежда правилната порция от всяка храна. Това умение ще ви е полезно всеки един ден.

Редовното и умерено хранене е ключът към поддържане на идеалните за вас килограми. Ако прескачате хранене (примерно обяд) ще се чувствате много гладни когато дойде време за следобедна закуска и тогава е много по-вероятно да прекалите с храната. Останали са ви остатъци от дадено ястие? Контролирането на порциите идва на помощ и при такива ситуации. Използването на по-малки съдове за съхраненеие на храната ще ви помогне да прибирате в хладилника точните "порции" от дадена храна и да избегнете опасността от преяждане.

 

Перфектната ПрОпоРЦИЯ

 

Определянето на точната порция от различните видове храни, които консумираме на ежедневна база, е объркващо и нелесно занимание. За да ви улесним ви предлагаме таблица с основните храни и препоръчителното от тях количество за една порция.  Броят на порциите от всяка храна, които е препоръчиотелно да приемате ежедневно, зависи от здравословното ви състояни, възрастта, физическата активност и др. Ако ви е трудно да определите количествата, които са най-подходящи за вас - можете да поръчате индивидуален хранителен режим,  който ще ви помогне да се научите да се храните умерено.

 

 

Вид храна

Препоръчителна порция.

 

Вид храна

Препоръчителна порция.

 

ПЛОДОВЕ

 

 

БЕЛТЪЧИНИ

Ябълка

Топка за тенис

 

Червено месо

Тесте карти

Банан

От върха на палеца до върха на показалеца

 

Птиче месо

Тесте карти

Портокал

Топка за тенис

 

Риба

Тесте и половина карти

Мандарина

2 парченца

 

Ядки

Събират се в затворена шепа

Киви

2 парченца

 

Бобови храни

3 супени лъжици

Грозде

Една шепа

 

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ

Ягоди

Една шепа

 

Паста, ориз, овесени ядки

Топка за голф

 

 МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

 

Хляб

1 филия

Сирене

Кибритена кутийка

 

 

Прясно мляко

1 малка чаша

 

 

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Сладолед

1 топка

 

Листни салатки

Топка за тенис

Извара

Половин чаша

 

Сурови/сготвени зеленчуци

Топка за тенис

 

 

Плодове: 1 порция е около 80 г.

Зеленчуци:  1 порция е около 80 г. Повечето зеленчуци спадат към т.нар. "свободни храни" - можете да ядете колкото искате, без това да повлияе върху вашата диета. Таблицата по-горе показва какъв е обемът на една порция зеленчуци, но е важно да знаете, че половината от чинията ви трябва да е пълна с тях.

Белтъчини: Порцията на различните видове белтъчини варира спрямо техния състав.

Млечни продукти: Порцията варира спрямо отделните продукти. Опитвайте да избирате нискомаслени продукти.

Мазнини: Една порция е около 1 чаена лъжичка, но отново зависи от конкретния вид мазнина. Опитвайте се да ограничавате порцията масло до 1 чаена лъжичка.

 

Независимо дали сте на диета, искате да повишите мускулната си маса или да се храните здравословно - контролът на порциите е от първостепенна важност. Разбирането и прилагането му ще допринесе съществено за подобряване на вашето здравословно състояние. Хранейки се с точните количества от правилните храни ще можете да поддържате перфектното за вас тегло, да сте заредени с енергия и да сте сигурни, че приемате всички необходими за организма ви хранителни елементи.

 

Попълни теста и виж своя профил и съветите на Ипократис Пападимитракос. Разбери навиците си, за да ги промениш.
кг.
кг.
см.
г.

Проект BG051PO001-1.2.03-1192 „Създаване,
стартиране и развивитие на търговска фирма, предлагаща онлайн
консултации по здравословно хранене”
Номер на договор за безвъзмездна помощ
№ ESF-1203-01-01059
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на
Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,
съфинансирано от Европейския социален фонд на Европейския съюз
„Инвестира във вашето бъдеще”

"ТОЗИ САЙТ Е СЪЗДАДЕН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”, СЪФИНАНСИРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЧРЕЗ ЕВРОПЕЙСКИЯ СОЦИАЛЕН ФОНД. ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА СЕ НОСИ ОТ ТОП ФОРМА ЕООД И ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМА, ЧЕ ТОЗИ САЙТ ОТРАЗЯВА ОФИЦИАЛНОТО СТАНОВИЩЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И МОМН"