Топ храни през ноември


Ноември е месецът на кореноплодните зеленчуци. Включете ги в менюто си и няма да съжалявате! Избрали сме за вас четирите топ зеленчука за първия месец от зимата, както и един плод . Предложените рецепти със съответните плодове и зеленчуци ще ви накарат да повярвате, че здравословното хранене може да бъде и изключително вкусно и лесно!

 

Моркови

Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Ползите от морковите върху здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин).Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и предпазва хората от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично на инфекциозните заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки. Чаша сок или нектар от морков осигурява необходимата дневна доза от провитамин А.

Рецепта: Супа от моркови


Брюкселско зеле

Брюкселското зеле не е успяло да си спечели заслужената слава и почитания у нас, но въпреки това това е изключително полезен и препоръчван зеленчук. То е богат източник на витамин C, което го превръща в много подходяща храна за грипните зимни месеци. Освен всичките си ползи за здравето, брюкселското зеле е и с много ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри! Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, както и благоприятни количества протеин.

Рецепта: Брюкселско зеле с пармезан


Праз

Празът е един недооценен природен лечител с характерен вкус. Той е добър диуретик - стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма. Заради това свое качество и заради ниската си калорийност  празът се препоръчва при затлъстяване, отоци, подагра, камъни в бъбреците и др. Той стимулира чревната перисталтика и действа разхлабващо. Има и силен антибактериален ефект. Ниското съдържание на захари и високото съдържание на белтъчини и витамини в него го правят подходяща храна за диабетици.

Рецепта: Салата от праз и ябълки


Зеле

Богатството от витамини, минерални соли, ниската калоричност и благотворното действие върху организма превръщат зелето в ценна съставка за всяко здравословно меню. Съдържанието на витамин C в зелето е повече отколкото в лимона и портокала. Голямо значение при храненето има зелето в прясно състояние. При топлинна обработка то губи значителна част от витамините си, разрушава се и съдържащата се в него винена киселина. Най-малко витамин С зелето губи при задушаване в захлупен съд на пара.

Рецепта: Супа от зеле


Круши

Крушата може да бъде чудесно начало на деня през ноември, значително по-полезно и дори ефикасно от сутрешното кафе. Тя може да ни зареди с жизненост и добро настроение през целия ден, благодарение на етеричните масла в нея, които борят стреса и нервните разстройства. В Източната медицина плодът се из ползва като ободряващо и тонизиращо средство. Тя е отлична комбинация от целулоза, пектин, бактерицидни вещества и ферменти и това я прави незаменим "чистач" на храносмилателната система.

Рецепта: Пресни круши


Каквито и плодове и зеленчуци да изберете за ноемврийското си меню, не забравяйте да се храните редовно, качествено и умерено! Коледа наближава – нека да сме в топ форма за празниците!

Попълни теста и виж своя профил и съветите на Ипократис Пападимитракос. Разбери навиците си, за да ги промениш.
кг.
кг.
см.
г.

Проект BG051PO001-1.2.03-1192 „Създаване,
стартиране и развивитие на търговска фирма, предлагаща онлайн
консултации по здравословно хранене”
Номер на договор за безвъзмездна помощ
№ ESF-1203-01-01059
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на
Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,
съфинансирано от Европейския социален фонд на Европейския съюз
„Инвестира във вашето бъдеще”

"ТОЗИ САЙТ Е СЪЗДАДЕН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”, СЪФИНАНСИРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЧРЕЗ ЕВРОПЕЙСКИЯ СОЦИАЛЕН ФОНД. ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА СЕ НОСИ ОТ ТОП ФОРМА ЕООД И ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМА, ЧЕ ТОЗИ САЙТ ОТРАЗЯВА ОФИЦИАЛНОТО СТАНОВИЩЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И МОМН"