Елда с гъби
Беше ли полезно? Оценете ни! |

Продукти:
- За 4 порции
- 1 ч.ч. елда
- 1 с.л. зехтин
- 2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
- 200г гъби печурки
- Магданоз (ситно нарязан)
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- Сол на вкус
Метод на приготвяне:
Нарежете гъбите на филийки, а главата лук на ситно. Измийте елдата и я оставете да се отцеди добре от водата.
Задушете ситно нарязания лук за около 1-2 минути, а след това добавете гъбите, 1 с.л. зехтин и задушете, докато омекнат гъбите (може да добавите 1-2 лъжици бульон).
Изсипете лука и гъбите в тенджерата с измитата елда и разбъркайте. Добавете водата или бульона, овкусете със солта и оставете да заври. След това намалете котлона и покрийте с капак. Оставете да къкри на тих огън около 15 минути, докато зърната омекнат и набъбнат. Свалете от котлона и оставете тенджерата покрита с капака за още 10 минути. Сервирайте, като поръсите с ситно нарязания магданоз.
Можете да сервирате ястието с парче сирене.
Рецептата е подходяща, когато в режима имате елда със зеленчук по избор.
Семената елда съдържат повече витамини от групата B, отколкото киноата. Елдата е особено богата на рибофлавин (витамин B2) и ниацин (витамин B3).
Добър апетит!
Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…
Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…
