Продукти:
4 средно големи чушки
3/4 чаша киноа
50г доматен сос (от консерва с домати)
1 тикчичка, нарязана на малки кубчета
300г тиква цигулка, наразана на малки кубчета
100г сирене
1 скилидка чесън
Магданоз нарязан на ситно
Черен пипер
Босилек
Приготвяне:
Подредете парченцата тиква в намазнена със зехтина тава и ги изпечете за 25 минути в предварително загрята фурна (180 градуса). Парченцата ще се доизпекат по-късно заедно с чушките.
Докато се пече тиквата, сварете 1 и 1/4 чаши вода и към нея добавете киноата, разбъркайте набързо, и покрийте с капак. Оставете да поври 15 минути на слаб огън. След това изключете котлона и оставете киноата покрита за 5 минути. Махнете капака и разбъркайте с вилица. Водата трябва да се е абсорбирала от киноата.
В малка купа, сложете доматите, тиквата, нарязаната тиквичка, босилека, сиренето и чесъна. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте, за да се смеси всичко. Най-накрая добавете киноата, разбъркайте и оставете на страна.
В тавичка, сложете достатъчно вода, за да покрие дъното. Отрежете горната част на чушките (където е дръжката) и изчистете семките. Подредете чушките в тавичката. След това ги напълнете със сместа. Покрийте тавата с алуминиево фолио и запечете за 40 минути. След това махнете фолиото и поръсете чушките със сирене и запечете за още 10 минути, докато сиренето се разтопи. Накрая овкусете със сол и пипер и сервирайте.
Киноата е източник на протеин, на фибри и фосфор. Освен това е с високо съдържание на магнезий и желязо.